Pazartesi, 04 Aralık 2017 10:14

Mısır Enerji Bağımsızlığına Doğru Devrini Yapıyor

Mısır Enerji Bağımsızlığına Doğru Devrini Yapıyor zebhukuk

Hükümet yetkililerine göre, Port Said'in 200 km kuzeyinde yer alan Offshore Zohr gaz alanından çıkan ilk gaz akışı Aralık ayında bekleniyor.Ekim ayında konuşan Tarek El Molla, petrol ve maden kaynakları bakanı, alanın gelişimi yüzde 91 tamamlandığını söyledi. İlk üretim, günün her saatinde 500m-1 milyar feet (cfpd) seviyesinde gerçekleşecek ve yedi alanın tamamı faaliyete geçtikten sonra 2019'da üretimin 2.7 milyar'a çıkması öngörülüyor.

2015 yılında İtalyan enerji şirketi Eni tarafından keşfedilen Zohr tarlası, tahminen 30 trilyon feet aşığa sahip ve son yıllarda keşfedilecek en büyük buluntulardan biri haline geldi.

Proje, Rus enerji devi Rosneft'in Ekim ayında Eni'den 1.1 milyar dolarlık hisse satın almasıyla önemli yatırım çıkarları üretti. İtalyan firması, Rosneft'in yüzde 30 ve BP'nin yüzde 10'u ile gelişmenin yüzde 60'ını gerçekleştirecek.Bu açıklamadan sonra bir aydan kısa bir süre içerisinde, ikinci büyük ölçekli bir gaz üretiminin yıl sonundan önce çevrimiçi hale gelmesi planlandı.

Mısır Doğal Gaz Holding Şirketi ile BP arasında denizaşırı bir ortak girişim olan Atoll Birinci Aşama projesi, 1.5 trilyon metre küp ve 31 milyon varil kondens suyu tahmini rezervi içeriyor. İlk üretimden 2018 yılının ilk çeyreğinde iç pazara 300 mfc'lik bir sevkiyat bekleniyor.

Yeni akışlar, 2017 yılında artan etkinliğin arkasında, gaz çıktısı mevcut alanlarda istikrarlı bir şekilde yükseldi.

 BP, Kuzey İskenderiye ve Batı Akdeniz'deki denizaltı imtiyaz bloklarını oluşturan beş alanın ikisinde üretime başladı ve ilk önce doğrudan ulusal şebekeye pompalanmaya başladı. Terazi ve Toros tarlalarından 700m cfpd, Mısır'ın günlük gaz üretimini 2016'da 4.4 milyar olan, 5.1 milyar metreküp'e çıkarmaya yardımcı oldu.BP, 2019'da beş alanın tamamen faaliyete geçirilmesinden sonra, çıkışın 1.5 milyar cfpd'ye ulaşmasını bekliyor ve bu da ülkenin üretim kapasitesini artırıyor.

Yerel gaz üretimindeki artış halihazırda Mısır'ın enerji ithalatını önlemeye, döviz rezervleri üzerindeki baskıyı hafifletmeye, hükümet harcamalarını azaltmaya ve daha geniş ekonomik büyümeyi desteklemeye yardımcı oluyor. Eylül ayında hükümet yetkilileri 2017/18 mali yılında yılda yaklaşık 1.8 milyar dolarlık sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatının yüzde 32.2 oranında 80 kargoya indirileceğini belirtti.

El Molla, Mısır'ın 2018 yılının sonuna kadar doğal gazda kendi kendine yetmeyi hedeflediğini belirtti. Yerel basına, ülkenin 2020 yılına kadar gaz fazlalaştığını ve tekrar ihracat yapmaya başlayabileceğini söyledi.Mısır, onlarca yıldır net bir enerji ihracatçısıydı Bununla birlikte, 2000'li yılların sonlarında üretimde bir düşüş ve artan iç talep, 95 milyonluk ülkenin ithalata bağımlı hale geldiğini gördü.

Bu geçiş öncelikle güç ve sanayi sektörlerinde artan talep sebebiyle artan doğal gaz tüketiminin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştı.Yerli elektrik üretimi, doğal gaz üretiminin yarısına ve üçte ikisine kadarını tüketir ve yüksek nüfus artışı nedeniyle yükseliş baskısı altındadır; ülke yılda 1.5 milyon ile 2 milyon arasında genişlemektedir.

Dünya Enerji Enstitüsünün 2017 BP İstatistik İncelemesi'ne göre, Mısır'ın doğal gaz tüketimi 2016 yılında yüzde 7 artarak 513 milyar metreküp seviyesine ulaştı ve 2005-15 yılları arasında yıllık ortalama yüzde 4.2 büyümenin iki katına çıktı.

Sıcak yaz aylarında tüketim seviyeleri özellikle yüksek Petrol Bakanlığı'na göre, bu yılın Ağustos ayında,ülkenin santrallerindeki gaz kullanımı, sıcaklıklar patlak verdiğinde günde 99m metreden 110m civarına yükseldi.