Irak hükümeti, gelecek yılın ilk çeyreğinde ihracat ve üretim hatlarını izlemek ve korumak için dron kullanmayı planladığını açıkladı. Reuters Pazartesi günü, Petrol Bakanı Jabbar el-Luiebi'nin Irak'taki uçakları uçakla arz edebilecek profesyonel güvenlik şirketleri arıyor olduğunu bildirdi.
Irak hükümeti petrol tesislerinin güvenliğinden endişe duyuyor. Irak'taki ihracatın büyük bölümü, Irak'ın dar Körfez Kıyısı kıyılarında bir avuç terminal aracılığıyla hareket ederek, ihracatını diğer ülkelerin veya militan grupların saldırısına karşı savunmasız hale getiriyor.
Irak yetkilileri, uçağın, Irak ordusunun Irak'ın Basra Körfezi'ndeki kara suları içindeki petrol terminallerini sürekli izlemesine izin vereceğini söyledi. Drones kullanma fikri tam olarak yeni bir fikir değildir. 2012'de Irak, Amerikan birliklerinin geri çekilmesinin ardından, güneydeki petrol platformlarını korumak için insansız dronları kullanacağını açıkladı.
Bununla birlikte, bu yılın mayıs ayında medya, ABD'nin Basra Körfezi'nde artan gerginliklerin ortasında petrol ihracatının korunmasına yardımcı olmak amacıyla ABD Donanmasının Scan Eagle insansız dronlarını Irak'ın donanmasına satmayı kabul ettiğini bildirdi.
ABD Elçiliğinden faaliyette bulunan ve Irak'taki ABD askeri satış programlarını yöneten ABD Güvenlik İşbirliği Ofisi Mayıs ayında, uçakların satışını doğruladı.
Irak, İran'ın petrol ithal eden bazı Avrupa ülkelerine petrol sevkiyatını durdurma tehditleriyle ilgili uluslararası kaygıları dengelemek istiyor. Irak, İran'ın ilerleme kaydını tehdit olarak görüp görmediğini merak etmediğini belirtti.
İlgili: Kanada Petrol Fiyatları 30 Dolar'a Düştü
2017 yılının ilk altı ayında Irak, işgalden yaklaşık 2,5 milyon önce yükselen petrol üretimini günde 3 milyon varile yükseltti. Ancak, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, ülkenin üretimi, geçen sene 120.000 varille (Ocak ayından bu yana en çok) düştü ve merkezi hükümet Kürtlerle çatıştı. Bu, Irak'ın günde 4,35 milyon varile pompaladığı anlamına geliyordu.
Drones, on yıl önce ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) İngiliz petrol sahalarını, insan varlığının çok az olduğu Alaska'daki petrol sahalarında kullanması için ilk izin verdiğinde petrol endüstrisine girdi.