Perşembe, 15 Haziran 2017 10:54

Petrol 45 doların altında kayıplarını korudu

petrol petrol Zeb Hukuk

Petrol fiyatları, ABD'de benzin stoklarının ikini hafta üst üste beklenmedik bir şekilde artmasının etkisiyle, yedi ayın en düşük seviyesinin altına inmesinin ardından, kayıplarını varil başına 45 doların altında korudu.

Vadeli Petrol kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 3.7 ile son dört seansta ilk kez düştükten sonra fazla değişmedi. Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) açıkladığı verilere göre, benzin stokları geçen hafta 2.1 milyon varil arttı. Ham Petrol üretimi artarken, stoklar beklenenden daha az düştü.

ABD'NİN TİCARİ HAM PETROL STOKLARI AZALDI

Petrol, ABD'de artan üretimin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu diğer bazı üreticilerin üretim kısıntılarının etkilerini gidereceği endişeleri ile bu ay yaklaşık yüzde 8 düştü. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Çarşamba günü açıkladığı 2018 yılı için ilk tahmininde, OPEC'in rakiplerinden gelen yeni arzın gelecek yılki talep artışından daha fazla olacağını kaydetti.

Sydney'de CMC Markets baş piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Talep beklendiği kadar güçlü değil ve arz gevşeyen fiyatlara karşın artıyor," dedi ve "Petrol de satış için çok neden var. Aşağı ivme devam edecek gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Temmuz vadeli Batı Teksas Petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent düşerek Hong Kong saati ile 10:28'de varil başına 44.70 dolara geldi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 74 üzerindeydi. Fiyatlar Çarşamba günü 1.73 dolar düşerek 44.73 dolar ile 14 Kasım'dan bu yana en düşük seviyesinden kapandı.

Ağustos vadeli Brent Petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 5 sent yükselerek varil başına 47.05 dolara çıktı. Fiyatlar Çarşamba günü 1.72 dolar ya da yüzde 3.5 düşüşle 47 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent Petrolü, Ağustos vadeli WTI'a kıyasla 2.13 dolar primli işlem gördü.