Pazartesi, 19 Haziran 2017 17:13

Rusya ve Suudiler Doğalgaz Kartelini Planlıyor mu?

Rusya ve Suudiler Doğalgaz Kartelini Planlıyor mu? zebhukuk

OPEC (Suudi Arabistan) ve OPEC olmayan (Rusya ve FSU) yeni üretim kesme stratejisi, piyasadaki sürmekte olan şüpheleri gidermek için yeni bir stratejiye ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Aynı zamanda, Rusya ve Suudi olası bir OPEC 2.0 senaryosunun göstergelerini sunmaya devam ediyor ve olası bir Rus üyeliği masada. Bu, genel stratejilerin ayarlanması gerekmesine rağmen, pazarı yenilenmiş ve daha güçlü bir petrol karteli ile karşı karşıya kalacaktı. Aynı zamanda, petrol devi Aramco aracılığıyla Suudi Arabistan, Rusya'nın Sibirya bölgesinden başlayarak küresel gaz yatırım fırsatlarıyla ilgilenmeyi açıkça belirtti. Medya halen mevcut tartışmalara saf bir ham petrol işbirliği stratejisi yaklaşıyor görünse de, bazıları ufukta başka bir gelişme görüyor. OPEC'in asıl gücü olan OPEC dışı işbirliği, yalnızca ham petrol üretimini azaltmakla kalmayıp, diğer (gizli) kartel olan Gas Exporting Countries Forum (GECF) ile de bütünleşecek olursa artacaktı. Gaz ihracatçıları da dahil olmak üzere bir OPEC 2.1, pazardaki olumsuz gelişmeleri, hatta petrol ve gazını gerçekten engelleyecek.

Şu anda, uluslararası analistler ve medya kaynakları, Suudi Arabistan'ın Rusya'nın petrol ve gaz sektöründeki milyarlarca dolarlık yatırımlarıyla ilgili hikayeyi tezahürat ediyor. Suudi Arabistan petrol bakanı Khalid Al Falih tarafından yapılan açıklamalarda, petrol devi Aramco'nun gelecekte doğal gaz projelerini ve hatta LNG'yi hedef alacağını belirtmesi durumunda yalnızca şu an haber başlıkları var.

Bazı analistler Aramco'nun Shell, BP ve diğer petrol şirketleri ile aynı yolda ilerlediğini ve petrol ve gazdan uzaklaştığını düşünüyorlar. IEA tarafından bildirilen "Gazın Altın Çağı" henüz gerçek olmamıştır. Riyad şimdi gaz çağının dönüştürülmesi ile ilgileniyor gibi görünüyor, ancak gerçeklik bukadar basit değil. Şu sıralar medyada tartışılan satırlar arasında daha fazlası var. Her şeyden önce, Saudi Aramco zaten çok büyük bir gaz üreticisi olduğu için gaz sektörüne yoğun bir şekilde dahil olmuştur. Son rakamlar, Suudi Arabistan'ın kanıtlanmış doğal gaz rezervlerinin yaklaşık 8500 bcm olacağına işaret ediyor. Bu, dünyanın en çok ispatlanmış doğal gaz rezervlerini küresel düzeyde altıncı sırada, üçüncü sırada Ortadoğu'da tuttuğu anlamına geliyor. 2014'te Aramco, 102.4 bcm'lik doğal gaz üretti ve bu sayede onları dünyanın sekizinci en büyük doğal gaz üreticisi haline getirdi. Buna ek olarak, Suudi Arabistan'da artan doğal gaz üretiminin ard arda beşinci yılda olduğunu belirterek, Suudi Arabistan'ın enerji talebini karşılamaya devam etmek için yerli üretimlerini artırmaya vurgu yaptığını gösterdi. Krallık da sadece büyük bir doğal gaz üreticisi değil, yerel tüketimini de etkileyicidir. 2014 yılında krallık 108.2 bcm'yi tüketerek dünya çapındaki en büyük 5. tüketici haline geldi. 2014 yılında doğal gaz, Suudi Arabistan'ın birincil enerji tüketiminin ~% 40,7'sini oluşturuyordu.

Ülkenin doğal gaz tüketimi, Suudi Arabistan'ın şu andaki enerji karışımında doğalgaz rolü olduğu gibi büyümeye devam etti. 2014 yılında doğal gaz, Suudi Arabistan'ın birincil enerji tüketiminin ~% 40.7'sini oluşturuyordu. Önümüzdeki yıllar için bu önemli ölçüde artacaktır. Şu anda Suudi Arabistan, doğalgaz ithal etmemekte veya ihraç etmemektedir ve bu nedenle, önemli miktarda petrol üretmesine rağmen kendilerini küresel bir doğal gaz tedarikçisi olarak kuramamıştır. Buna ek olarak, Suudi Arabistan, doğal gaz ihtiyaçları için kendilerine güvenmesi nedeniyle önemli güvenlik arzı elde edebildi. Bununla birlikte, aynı zamanda, Suudi Arabistan'ın iç taleplerini karşılamak için ileride yüksek seviyelerde üretim yapmaya devam etmesi gerekeceği anlamına geliyor. Aramco artan doğal gaz talebine karşı olarak, gelecekte 2020-2021 yıllarında ilk üretim yapılması beklenirken şeytan gazı peşinde bile çalışıyor….