Bir avukat tutacaksanız rakamların yanınızda olduğunu düşünebilirsiniz. Her sene binlerce hukuk fakültesi mezunu duruşma salonlarına katılmak için mezun oluyor. Bir çoğu kendi başına bu mücadeleye katılıyor veya yerleşik hukuk bürolarında stajer olarak hukuk danışmanlık dünyasına katılıyor. Sadece İzmir’de onbinin üzerinde avukat baroya kayıtlıdır.
Peki o zaman avukat tutmak için bir dava konunuz var ise en uygun avukatı nasıl seçersiniz. Bakın en iyi değil, en uygun diye söze başlıyoruz. Bu cümlenin nedenini sizin hayatınızı etkileyecek kadar önemli.
Yine başa dönersek Türkiye'de pratik olarak bu kadar avukat sayısıyla, yasal gereksinimleriniz için bir uygun bir avukat bulmanın hiçte kolay bir iş olmadığı açıktır.
Ülkemizde her ne kadar uygulandığı meçhul olsa da avukatlar reklam yapamaz. Bu sebeple tavsiyeler ve kişisel araştırmalar doğru avukat seçiminiz için ilk kriterler olacaktır.
Bir avukat bulmanın en iyi yollarından biri elbette tavsiyelerdir. Ancak buradaki sıkıntı tavsiyeyi nereden aldığınız olacaktır.
İlk olarak hukuki sorununuzu kendiniz çok iyi tanımlamanız gerekir. İyi bir boşanma davası atlatmış arkadaşınız için muhteşem olan bir avukatın sizin bambaşka olan bir hukuki sorunuz için ne kadar uygun olacağı muallaktır.
En iyi avukatı nasıl bulursunuz?
İşte avukat seçiminde sorununuzu tanımlamak ilk başlangıç noktanız olacaktır. Sorununuzun hangi hukuki alanın konusu olduğunu iyi belirlemek gerekir. Ayrıca sorunun daha sonra başka hukuki sorunlara evrilebileceğini de göz ardı etmemek gerekecektir.
Sorunun hukuki alanını az çok tespit ettikten sonra eğer varsa bu hukuk alanında benzer sorunlar yaşamış çevreniz ile görüşmeler yapmaya başlayabilirsiniz.
Elbette çevrenizden alacağınız tüm tavsiyeler size uygunda olacak değildir.
Tavsiye edilen avukat ile yapılacak ön görüşme, sizin daha iyi karar vermenizi sağlayacaktır.
Avukatın ofisine yapılacak bir kısa ziyaret kafanızdaki soruları çözmek için idealdir. Böylece avukatın çalışma sahası konusunda da sizi inandıracak argümanları sunmasına imkan vereceksiniz.
Burada dikkat edilecek nokta bir avukatlık bürosuna ön görüşmeye giderken davanız ile ilgili sübjektif fikir ve görüşlerinizden ziyade sorununuzu tanımlayacak ilgili belgeler ile gitmeniz gerekir.
Bu belgelere dayanarak avukatın size sorduğu sorulara her zaman net cevaplar verin.
Bir avukat seçerken yapılacak ön görüşmelerde dikkat edilecek bir başka husus ise avukatın %100 kazanırız gibi kesin başarı terimleri ile yaklaşıp yaklaşmadığıdır.
Tecrübeli bir avukat bu kelimeleri kullanmaktan kaçınır. En iyi avukatlar bile dava kaybedebilir. Önemli olan ne kadar haklı olunduğuzu düşündüğünüz değil, dava öncesinde ve sırasında mahkemeye ne kadar bu haklılığı kabul ettirecek somut delil, belge ve tanıkları sunabildiğinizdir.
Ve avukatların elindeki davaların durumu bir önceki davasına göre farklılıklar gösterebilir. Ayrıca hukuksal problemlerde ne kadar kazanılacağından emin olunsa da garanti vermek müvekkiller için gereksiz bir rahatlamaya da sebebiyet verebilir. İyi avukatı bulma yolunda sizin de hukuki sorununuza bakıp hiçbir zaman bu davayı kesin kazanırız, kazanmalıyız duygusundan arınmanız olacaktır. Bu dava aşamasında müvekkillerin hata yapmasına veya avukatı yanlış yönlendirmesine sebep olabilir.
Diğer aşama, Avukatın Uzmanlığını Anlama
Her avukat ve avukatlık büroları, firmaları hukuk konusunda aynı eğitimleri alsa da kendini uzmanlaştırdığı bir alana doğru yönelmiştir.
Görüşme yaptığınız avukatın uzmanlığından emin olmaya çalışın. Dediğimiz gibi her avukatın uzmanlığı farklı olacaktır. Aile hukuku, ceza hukuku, iflas hukuku, kamu hukuku, enerji hukuku, akaryakıt hukuku, kentsel dönüşüm hukuku, iş hukuku gibi birbirinden farklı hukuk alanları vardır. Yapacağınız ön görüşme de avukatınızın bu alanlardaki uzmanlığını anlamaya çalışın.
Sizde avukatın hukuki sorununuza ne kadar yakın olduğu hakkında sorular sormaktan çekinmeyin. Buna benzer davaları alıp almadığı, davalar hakkında ne kadar tecrübesi olduğu hakkında detaylı sorular sorun.
Kendimizde örnek vermek gerekir ise Zeb Hukuk Danışmanlık ve Avukatlık Bürosu olarak bir çok uzmanlık alanında hizmet vermekteyiz. Bir çok alanda bir çok avukatlık ortaklıklarımız olmasından dolayı hukukun tüm alanları ile ilgilenmekteyiz. Yine de bu lanlar da bir çok dava aldığımız için uzmanlık alanlarımız akaryakıt, lpg, madeni yağ hukuku, enerji hukuku, iş hukuku, kentsel dönüşüm hukuku olarak öne çıkmaktadır.
Avukatlık Ücretleri
Bir avukatı seçerken elbette mali durumunuz da avukat seçiminize karar vermeye etken önemli nedenlerden biridir. Bu aşamada avukatınızın ücret için her detayı çok iyi anlattığına ikna olun. Dava başında her koşulu net konuşun. Net olunduğunda emin olun. Miktar her dava tipi durumunda yüzdeler ile çalışılabildiğinden farklılık gösterecektir. Farklılık göstermeyecek tutarlılıktır. Avukatınızın tutarlı olduğuna ikna olun. Dava süresi hakkında yaklaşık bilgiler almaya çalışın.
Yine de avukatlık ücreti konusu hiç bir zaman ilk seçim kriterinize dönüşmemelidir. Avukat seçimi hayatınızın tümüyle etkileyecek önemli bir karardır. Her zaman tecrübesi ile güven veren ZEB Hukuk bürosu gibi bir hukuk bürosu ile çalışmak en iyi seçimlerden biri olacaktır.